PUSAT PENGAJIAN SISWAZAH
Universiti Malaysia Kelantan

Dari Meja Dekan


PROF. DR. BALAKRISHNAN A/L PARASURAMAN

 

Selamat datang ke Pusat Pengajian  Siswazah (PPS)

Pusat Pengajian Siswazah (PPS) di Universiti Malaysia Kelantan (UMK) berhasrat  untuk menjadi institusi terunggul kepada pendidikan siswazah, penyelidikan perintis, dan usaha-usaha inovatif. UMK dengan bangga memegang pengiktirafan yang tinggi sebagai Universiti Keusahawanan No. 1 di Malaysia.

Komitmen kami yang teguh adalah untuk menyediakan persekitaran pendidikan bertaraf dunia sambil membina komuniti akademik yang berkembang pesat serta mendorong pertumbuhan intelektual, kreativiti, dan kerjasama. Di UMK, kami menawarkan pelbagai program siswazah yang merangkumi:

Ijazah Sarjana: Kami menawarkan pelbagai program ijazah sarjana dalam pelbagai disiplin.

Doktor Falsafah: Institusi kami menyediakan program doktor terkemuka dalam bidang penyelidikan yang berada di barisan hadapan inovasi.

Misi utama kami melibatkan:

Pendidikan Berkualiti Tinggi: Kami berazam untuk menyampaikan pendidikan siswazah berkualiti tinggi, memastikan bahawa pelajar kami dilengkapi dengan pengetahuan serta kemahiran dan nilai-nilai penting yang diperlukan untuk kejayaan dalam bidang pilihan mereka.

Budaya Penyelidikan dan Inovasi: UMK berbangga dalam membina budaya penyelidikan dan inovasi yang menyumbang kepada kemajuan pengetahuan dan menangani cabaran-cabaran masyarakat yang mendesak.

Kepelbagaian dan Keterlibatan: Kami berazam untuk memupuk komuniti akademik yang pelbagai dan inklusif. Komitmen ini adalah asas untuk mempromosikan pertukaran intelektual, kerjasama, dan penglibatan global di kalangan pelajar dan fakulti kami.

Selain itu, dengan rasa bangga , kami mengumumkan penglibatan kami dalam Times Higher Education (THE) Impact Ranking 2023 yang berprestij. Dalam ranking ini, UMK telah mencapai kedudukan yang luar biasa dalam julat 501-600 di Asia, menandakan komitmen kami untuk memberi impak positif kepada masyarakat melalui penyelidikan dan usaha akademik kami.

Kepada semua pelajar dari Malaysia, rantau Asia yang lebih luas, dan komuniti global, kami memperluaskan jemputan tulus untuk meneroka peluang yang luas ditawarkan oleh UMK. Kami bukan sekadar institusi pendidikan, tetapi pemangkin dinamik untuk transformasi dan inovasi. Slogan kami "UMK Di Dalam Hati Saya" adalah cara bagi kami untuk berusaha ke arah kejayaan.

 

Profesor Dr. Bala Parasuraman

Dekan, Pusat Pengajian Siswazah (PPS)

Universiti Malaysia Kelantan

LANGGAN BERITA

Langgan dan dapatkan berita terkini mengenai kami, dan lain-lain